Bij overlijden

Wanneer u getroffen wordt met een overlijden thuis moet u eerst een dokter verwittigen.
Daarna neemt u telefonisch contact op met ons. Wij staan 24/24u, 7/7d voor u ter beschikking.

Na overleg doen wij het nodige om uw dierbare over te brengen naar één van onze funeraria.
Dit kan in een tijdspanne van 30 minuten. Ook thuisopbaring is mogelijk.
Het is aan te raden om de gewenste kledij voor de opbaring van de overledene op dat moment met ons mee te geven.

Nadien komen we bij u thuis de uitvaart zelf bespreken. Een afspraak wordt daarvoor gemaakt.
Het trouwboekje, de identiteitskaart en het overlijdensattest van de dokter zijn documenten die we ook zullen nodig hebben.

Wanneer u getroffen wordt met een overlijden in een ziekenhuis of rusthuis wordt automatisch via de verpleegkundige een dokter verwittigd. Daarna dient u contact op te nemen met ons. Wij staan 24/24u, 7/7d voor u ter beschikking. Na overleg doen wij het nodige om uw dierbare over te brengen naar één van onze funeraria. Dit kan in een tijdspanne van 30 minuten. Ook thuisopbaring is mogelijk.

Het is aan te raden om de gewenste kledij voor de opbaring van de overledene op dat moment bij de overledene te laten of ons te melden waar en wanneer we die kunnen ophalen.

Nadien komen we bij u thuis de uitvaart zelf bespreken. Een afspraak wordt daarvoor gemaakt.

Trouwboekje, identiteitskaart zijn documenten die we ook nodig hebben.

U bent in afwachting tot het regelen van de uitvaart:

Als ik bij u langskom om alles te bespreken worden er een aantal vragen gesteld en documenten gevraagd. Misschien is het goed om in familiekring, dit vooraf eens te bespreken.

Wat hebt u nodig?

Het trouwboekje en de identiteitskaart.

Wat zal u gevraagd worden?

Waar en wanneer wenst u de begrafenis ?
Is er een dienst voorzien in een kerk of in een aula (funerarium Wevelgem Serrus, crematorium of begraafplaats.)
Let wel dat er in bepaalde gemeenten een limiet is.(Bvb in Menen: max 8 dagen na overlijden, bepaalde parochies doen geen begrafenissen op maandag)
Is er een gebedswake op de vooravond van de begrafenis ?
Wordt er gekozen voor een eventuele maaltijd ?
Indien ja, waar? Probeer een vermoedelijk aantal genodigden te bepalen.Warme maaltijd of broodjesmaaltijd…
Wordt er gekozen voor drukwerk ?
Indien ja, een vermoedelijk aantal rouwbrieven proberen te bepalen.Om gemakkelijk een rouwbrief op te stellen is een rouwbrief van een eerder overleden familielid een handig hulpmiddel, zo weet men meteen de juiste schrijfwijze van de namen en de juiste volgorde in leeftijd.Een foto zoeken (voor op de gedachtenissen, krant of weekblad, funerarium en kerk, rouwbrief op internet)
Moet er een aankondiging komen in een dag of weekblad ?
Indien ja, welke kranten ?
Welke wijze van uitvaart ?
Crematie of begrafenis
Bij crematie:
Is er een dienst gewenst rond de urne (dan gebeurt de crematie vooraf).
Zal de familie meegaan naar het crematorium? Wat met de as: strooiweide, columbarium, urnenveld, bijzetting in bestaande concessie, as thuis bewaren…
Bij gewone begrafenis:
Gewone grond (1 persoon),nieuwe concessie (2 personen) met of zonder kelder, bijzetting…

Bij de organisatie van de uitvaart hoort ook het rouwdrukwerk. Familie, vrienden en kennissen worden graag schriftelijk op de hoogte gebracht van een overlijden, zo worden ze persoonlijk aangesproken.

Er kan gekozen worden in een groot aantal uitvoeringen van rouwbrieven en rouwkaarten. Eventueel met daarbij horende gedachtenisprentjes.

Met onze eigen drukkerij staan wij garant om de rouwaankondigingen binnen een korte tijdspanne te leveren. Uiteraard is het ook mogelijk om met een gewenste drukker uit de streek samen te werken.
Nadat Patrick, Aaron of Simon de begrafenis is komen bespreken en de rouwbrief werd opgesteld zal deze worden verwerkt. Na ongeveer 1,5 uur beschikt de familie over een proefdruk, dit gebeurt per mail of ze ontvangen een reeds gedrukte versie.

Voor de gedachtenissen kan de familie zich baseren op gedichtenbundels die ter beschikking worden gesteld door uitvaartzorg Serrus. Indien de familie opteert voor een eerder persoonlijke tekst, is dit natuurlijk ook geen enkel probleem.

Wat is Thanatopraxie?

Thanatopraxie is een behandeling die het ontbindingsproces tijdelijk vertraagt en het besmettingsgevaar doet wijken. De bedoeling van thanatopraxie is om een bepaalde tijdsperiode te overbruggen zonder dat de overledene veranderingen vertoont.
Zo krijgen familieleden, vrienden en kennissen de kans om waardig afscheid te nemen van hun overledenen.

Wanneer wordt Thanatopraxie toegepast?

Na een behandeling thanatopraxie kan de overledene opgebaard worden bij een normale kamertemperatuur, vandaar dat bij thuisopbaring steeds een behandeling aangewezen wordt. De behandeling wordt ook toegepast bij overledenen die gerepatrieerd moeten worden. Bij een opbaring in het funerarium kan er op vraag van de familie ook een behandeling thanatopraxie gebeuren.

Wat is het verschil tussen Thanatopraxie en Balsemen?

Bij balseming gaat het om een conservering voor een zeer lange tijd, terwijl thanatopraxie slechts een uitstel van de intreding van de ontbindingsverschijnselen beoogt.

Aaron Serrus studeerde in 2011 af als jongste thanatopraktor van België na verschillende stages in Zuid-Frankrijk, Parijs en London.
Lees HIER het artikel van Aaron uit het nieuwblad van 30/11/2011